Keksit

Tämä sivu käyttää keksejä html -elementtien näyttämiseen ja piilottamiseen.
Keksisi löydät täältä.

Irssi-opas

Tätä opasta saa ja kannattaa levittää sekä suositella kenelle tahansa!
Referensseinä tähän on käytetty sekä Erkan tekemää Skillan vanhojen sivujen opasta että Ossin vanhaa opasta. Tämä on näistä kolmesta oppaasta ehdottomasti paras. Näitä ohjeita seuratessasi et yksinkertaisesti voi epäonnistua! Windows-osion kuvat ja osa tekstistä on törkeästi "lainattu" Erkalta.
Tämän oppaan tarkoituksena on saada tietotekniikkarajoitteisinkin teekkari irkkaamaan, joten oppaan seuraaminen ei juuri vaadi minkäänlaisia esitietoja mistään.

1. Mikä on IRC?

IRC (lyhenne sanoista Internet Relay Chat, puhekielessä usein irkki) on chatti Internetin ihmemaassa. IRC mahdollistaa reaaliaikaisen keskustelun internet-käyttäjien välillä. IRC:iä voi käyttää useilla eri asiakasohjelmilla, mutta tässä oppaassa käsitellään Irssiä, koska se on ehdottomasti paras. IRC on hienoin suomalainen keksintö heti kissan WC-istuimen jälkeen.

1.1 Miksi minun muka pitäisi irkata?

Keskustelu on helppoa! Voit keskustella useiden henkilöiden kesken, ilman erillisiä kaveripyyntöjä tai keskustelukutsuja ainoastaan liittymällä kanavalle.
Yleisesti ottaen IRC on erittäin kätevä tapa jutella niitä näitä sekä tuttujen että tuntemattomien kanssa. Pikkuasioiden selvittämisetkin onnistuvat nopeammin kuin kömpelöllä sähköpostilla!
Siellä on oikeasti ihan "kaikki". Tutorit, kaverit, oman killan hallitus ja toimihenkilöt. Myös kaikki tytöt! :)

IRC ei ole TTY:n virallinen tapa viestiä. Sen käyttö ole missään tapauksessa pakollista itse opintojen kannalta.

2. SSH-palvelimelle yhdistäminen

Tietotekniikan perusteet -kurssin poistuttua kurssitarjonnasta yliopiston Linux-palvelimista on tullut monille hyvin vieras käsite. Niiden kaltaisten UNIX-koneiden käyttö voi olla aluksi hyvin jännittävää, mutta vielä ei kannata panikoida – tämän oppaan seuraamiseen et tarvi minkäänlaista UNIX-kokemusta.
Linux-ssh:lle yhdistääksesi sinun tulee ensin aktivoida tunnuksesti TTY:n tietojärjestelmiin. Jos et ole sitä vielä tehnyt, se tapahtuu täällä.
Koska linux-ssh:lle yhdistäminen toimii eri käyttöjärjestelmillä hieman eri tavalla, tässä oppaassa on oma kohtansa sekä Windowsille että Macille ja Linuxille. Saattaa myös olla, että omassa laitteessasi pyörii Windows, mutta jonain päivänä haluatkin irkata esimerkiksi Skillan termiskoneilta tai Lintulasta, jolloin kannattaa etsiä tämä opas uudestaan. Voit myös koittaa soveltaa ohjeita saadaksesi irkattua myös puhelimen kautta (esimerkiksi Mac ja Linux -ohjeita mukaillen ssh-clientillä), mutta tästä aiheesta lisäohjeita voitkin jo pian kysellä muilta irkin välityksellä.

2.1 Windows

Windowsilla irkkaamme PuTTY Tray -nimisellä ohjelmalla. Voit ladata sen täältä. Lataa ohjelma vaikka suoraan työpöydälle. Kun käynnistät sen, pitäisi sinun nähdä suurinpiirtein seuraavanlainen ikkuna.

Varmista että SSH-kohta on valittuna. Portin pitäisi automaattisesti olla 22. Muilla asetuksilla ei niin ole väliä. Linux-ssh:lle voit yhdistää ottamalla yhteyden eri palvelimiin. Palvelimia ovat linux-ssh1.cc.tut.fi ja linux-ssh2.cc.tut.fi. VALITSE NÄISTÄ NYT TOINEN, JA UNOHDA TOINEN. Näissä kuvissa käytetään ennen käytössä ollutta mozart-palvelinta, mutta voit valita yllä olevista kumman vain (mutta mm. Mozart ei ole enää käytössä).


Kirjoita host name -kohtaan valitsemasi palvelimen osoite, johon haluat yhdistää ja paina "Open". Login as -kohtaan kirjoitat TTY:n intra-tunnusten käyttäjänimesi. Seuraavaksi kysytään salasanaa. Kirjoita salasanasi normaalisti (tähtiä ei kuulukaan näkyä) ja paina enter. Jos jostain syystä kysytään "terminal typea", paina vain enteriä.

Alarivin teksti kertoo, että olet nyt yhdistettynä palvelimeen, ja sinulta odotetaan komentoja. Internetistä löydät lukuisia UNIX-oppaita, joiden avulla voit perehtyä linux-ssh:n käyttöön tarkemmin. Seuraavaksi kuitenkin alamme vihdoin keskittyä itse Irssin käyttöön. Kohtaan 3 pääsetkin tästä linkistä.

2.2 Mac ja Linux

Koska macOs ja Linux ovat UNIX-pohjaisia käyttöjärjestelmiä, yhteys linux-ssh:lle voidaan ottaa suoraan tietokoneesta valmiiksi löytyvällä Päätteellä/​Terminaalilla. Tämän niminen ohjelma löytyy Maceissa Ohjelmat/​Lisäohjelmat -kansiosta alla olevan kuvan mukaisesti. Linuxissa saat sen itse etsiä. Kielestä riippuen se saattaa olla myös esimerkiksi nimellä Terminal.

Avattuasi ohjelman sinun pitäisi nähdä seuraavanlainen ikkuna. Värit saattavat olla eri, toivottavasti ainakin nimet (ja Linuxissa luultavasti moni muukin asia) ovat erilaiset. Tärkeintä on kuitenkin, että alimman rivin perässä on $-merkki (voihan se olla vaikka %-merkkikin, mutta ei nyt sekoiteta niillä enempää), joka kertoo, että pääte odottaa sinulta komentoja.

Palvelimia ovat linux-ssh1.cc.tut.fi ja linux-ssh2.cc.tut.fi. VALITSE NÄISTÄ NYT TOINEN, JA UNOHDA TOINEN. Näissä kuvissa käytetään linux-ssh2-palvelinta, mutta voit valita yllä olevista kumman vain.


Kirjoita ikkunaan $-merkin perään (siinä missä kohdistin jo valmiiksi on) seuraava komento (punaisella olevien tilalle luonnollisesti kirjoitat tilalle juuri oman intratunnuksesi ja valitsemasi palvelimen,) ja paina enter:

ssh intratunnus@valitsemasi_palvelin

Eli tässä esimerkissä "ssh oikkonep@linux-ssh2.cc.tut.fi", sillä oikkonep on oma intratunnukseni ja linux-ssh2.cc.tut.fi on palvelin jota käytän. Painettuasi enteriä pääte kysyy salasanaasi. Kirjoita se normaalisti (tähtiä ei kuulukaan näkyä) ja paina enter. Sinulta saatetaan kysyä hyväksytkö yhteydet tälle palvelimelle, jolloin ne kannattaa hyväksyä jos tästä meinaa jatkaa vielä eteenpäin.

Alarivin teksti kertoo, että olet nyt yhdistettynä palvelimeen, ja sinulta odotetaan komentoja. Internetistä löydät lukuisia UNIX-oppaita, joiden avulla voit perehtyä Proffan käyttöön tarkemmin. Seuraavaksi kuitenkin alamme vihdoin keskittyä itse Irssin käyttöön.

3. IRCin käytön aloittaminen

Kirjoita seuraava komento ja paina enter:

screen irssi

Komento käynnistää IRC-ohjelma Irssin.

Irssi on tekstipohjainen IRC-ohjelma, eli hiirtä ei juuri käytetä muuhun kun linkkien availuun. Koska kyseessä on ohjelman ensikäynnistys, suoritetaan muutamia komentoja, jotka helpottavat käyttöä tulevaisuudessa. Kirjoita tai kopioi aina alla olevalla tavalla muotoiltu teksti ja paina enteriä. Sitten voit lukea, mitä juuri teit. Liittämisnappi PuTTY Trayssa on hiiren oikea painike (Tämän kanssa sitten muuten kannattaa olla varovainen! Et olisi ensimmäinen irkkaaja joka vahingossa "puttypasteaa" jotain :D Näitä voi muuttaa PuTTY Trayn asetuksista.) Macillä liittäminen sujuu normaalisti Cmd+V.

/ircnet add IRCnet

/ -merkki rivin alussa tarkoittaa, että annat ohjelmalle komennon. Komento /ircnet lisää ohjelman asetuksiin tiedon IRCnet-nimisestä verkosta. Siellä sijaitsevat TTY:hyn liittyvät kanavat.

/server add -network IRCnet -auto irc.cc.tut.fi

Tämän komennon jälkeen Irssi yhdistää aina sen käynnistäessä IRCnettiin automaattisesti.

/channel add -auto #skiltafuksit2021 IRCnet

Tämän komennon jälkeen Irssi liittyy IRCnetissä automaattisesti Skillan fuksikanavalle.

Toim.huom. #-merkki ei tässä yhteydessä ole hashtag. #-merkki voi olla esimerkiksi ruutu, risuaita, hash, hex.. Oikeastaan ihan mikä vaan. Paitsi ei hashtag.

Halutessasi voit vaihtaa kanavan nimen miksi ikinä haluat. Esimerkiksi Skillan oma kanava #skilta saattaa olla liittymisen arvoinen. Komennon voi myös toistaa useaan kertaan eri kanavien kohdalla.

/quit

Komento sulkee Irssin. Pitäähän meidän testata, toimivatko automaattiset yhdistämiset! Tärkeää on kuitenkin muistaa, että tätä komentoa tarvii käyttää tosi harvoin! Aiheesta lisää sitten seuraavassa kohdassa. Käynnistetään heti Irssi uusiksi tutulla komennolla:

screen irssi

Nyt Irssin käynnistys näyttääkin hieman erilaiselta.

Ruudulla näkyy paljon tekstiä, josta ei onneksi tarvitse välittää. Alemmassa sinisessä palkissa näkyvät seuraavat asiat hakasulkeissa vasemmalta oikealle:

 1. Tämän hetkinen kellonaika.

 2. Nimimerkkisi

 3. Ikkunan numero ja nimi. Kaikki tapahtuu Irssissä eri ikkunoissa. Ikkuna on aina joko kanava tai privakeskustelu. Ikkunoiden välillä hypitään näppäinkomennolla ALT-NUMERO tai painamalla ensin ESC ja sitten halutun ikkunan numeroa (ei samaan aikaan vaan peräkkäin). Esim. Macilla ALT ei automaattisesti toimi näin, mutta sen voi vaihtaa Päätteen asetuksista.

  (Pääte Asetukset... Profiilit Näppäimistö Käytä optionäppäintä metanäppäimenä)

  Jos päädyt niin monelle kanavalle, että numerot loppuvat, kanava 11 on Q, 12 W, 13 E, 14 R ja sitä rataa. Ja vaikka se ei ehkä ole kovin näppärää, ikkunoissa voi myös liikkua seuraavalla komennolla:

  /window ikkunan_numero

  Ikkuna 1 on IRC-verkon oma ikkuna, johon tulee erilaisia teknisiä viestejä.

 4. Niiden ikkunoiden numerot, joissa on tapahtunut jotain sen jälkeen, kun katsoit niitä viimeksi.

  Komentoja voit kirjoittaa missä ikkunassa tahansa. Jos haluat aluksi vetää varman päälle, ne voi tehdä vaikkapa ykkösikkunassa, jolloin kämmissi eivät näy muille!

  Jatketaan komentojen syöttämistä. Et luultavasti tahdo pitää intratunnusta nimimerkkinäsi, joten vaihdetaan se ensimmäisenä. Näppäile seuraava komento (muista tästä lähtien vaihtaa aina punaisella kirjoitettujen kohtien tilalle se, mitä siinä pyydetään):

  /nick haluamasi_nick

  Jos siis esimerkiksi jostain kumman syystä haluan nimimerkikseni plotko, annan komennon /nick plotko. Nimimerkiksi voit valita minkä tahansa, kunhan se ei ole käytössä kenelläkään muulla.

  Sitten tallennetaan nimimerkki asetuksiin:

  /set nick haluamasi_nick

  Tämän jälkeen vielä tallennetaan asetukset.

  /save

Katsotaanpa, mitä fuksikanavalla tapahtuu. Tässä tapauksessa katsotaan kanavaa kaksi, eli painetaan ALT-2 tai ESC jonka jälkeen 2. Ikkunassa ylös ja alas voit liikkua Page Up- ja Page Down -näppäimillä.

Ruudun täyttävät hakasulkeissa olevat kanavalla olevien irkkaajien nimimerkit. Nämä saat myös myöhemmin näkyviin kirjoittaessasi tällä kanavalla komennon

/names

Alariviltä näet, että nyt ikkunan numero on 2. Lisäinfona kerrotaan tarkemmin, mikä verkko ja kanava on kulloinkin kyseessä.

Nyt voit aloittaa jutustelun. Sen kun kirjoitat, mitä haluat sanoa ja painat enteriä. Tervehdi vaikka porukkaa. :)

3.1 Irkkauksen lopettaminen ja palaaminen takaisin

Irssiä ei suljeta, vaan se on tarkoitus jättää käyntiin, vaikka poistutkin paikalta. Tämä tekee Irssistä ehdottomasti paremman kuin vaikka siitä äm-irkistä, sillä vaikka et olisikaan koko ajan irkin äärellä, sinulta ei jää mitään väliin. Kun haluat pois IRCistä paina CTRL-A-D (CTRL pohjassa, sitten A ja sitten D). Nyt olet taas Proffan komentorivillä ja voit sulkea ikkunan.

Kun haluat takaisin IRCiin kirjaudu sisään Proffalle ja kirjoita

screen -dr

Esimerkiksi Mac-koneissa, puhelimissa ym. saattaa kuitenkin tulla ääkkösten kanssa ongelmia, jolloin kannattaa koittaa esimerkiksi komentoa

screen -drU

HUOM! Älä enää kirjoita "screen irssi"! Se käynnistää vain uuden Irssin, vaikka meidän pitää vain avata vanha takaisin. "screen irs­si" tulee kirjoittaa vain, jos saat "sc­reen -dr":n jälkeen virheilmoituksen, ettei screenejä ole olemassa. Tämä tapahtuu silloin tällöin (Proffan tapauksessa noin kerran kuukaudessa) kun palvelinkone käynnistetään uudelleen.

4. Sekalaista, mutta melko tärkeää

Tämä osio kannattaa lukaista läpi saadakseen Irssistä mahdollisimman paljon irti. Vaikka Irssi saattaakin aluksi tottumattomalle vaikuttaa alkeelliselta tekstikäyttöliittymänsä vuoksi, on se kuitenkin kirkkasti yksi tehokkaimmista clienteistä.

4.1 Tärkeimpiä komentoja

Yleiset komennot
CTRL-A-D Sulkee screenin
CTRL-A-X Lukitsee screenin (pääset jatkamaan irkkaamista salasanalla, näppärä jos poistut hetkeksi julkiselta koneelta)
/help komento Antaa tietoja jostain komennosta, esim. /help whois tai /help channel
/join #kanava Liittyy kanavalle #kanava
/join #kanava salasana Liittyy salasanalliselle kanavalle
/query nimi Avaa yksitysviesti-ikkunan (query) toisen irkkaajan kanssa (yksityisviesti, pidemmät keskustelut)
/q nimi ^ sama toiminto ^
/msg nimi viesti Lähettää yksityisviestin toiselle irkkaajalle (yksityisviesti, yksittäiset viestit)
/part #kanava Poistuu kanavalta
/part Poistuu kanavalta, jonka ikkunassa ollaan
/window close Sulkee ikkunan (sillä hetkellä näkyvä kanava/yksityisviesti-ikkuna)
/wc ^ sama toiminto ^
/whois nimi Antaa tietoja toisesta irkkaajasta
/names Antaa listan kanavalla olijoista
/op nimi Antaa käyttäjälle operaattorin oikeudet (voi mm. potkia ihmisiä pois)
/deop nimi Poistaa käyttäjältä operaattorin oikeudet
/topic uusi_topic Vaihtaa kanavan ylälaidassa olevan topicin (pelkkä /topic näyttää nykyisen)
/window move numero Vaihtaa ikkunan numeropaikkaa Irssin sisällä
Kanavat
/channel list Listaa tallennetut kanavat, niiden palvelimet ja asetukset (esim. liitytäänkö kanavalle automaattisesti)
/channel add #kanava IRCnet Tallentaa kanavan #kanava
/channel add -auto #kanava IRCnet Tallentaa kanavan #kanava autojoin-asetuksella (yhdistää kanavalle automaattisesti, kun Irssi avataan)
/channel add -auto #kanava IRCNet salasana Tallentaa salasanallisen kanavan #kanava autojoin-asetuksella
/channel remove #kanava IRCnet Poistaa kanavan tallennetuista kanavista (myös mahdollisen autojoinin)
/channel Listaa kanavat joilla olet tällä hetkellä ja niillä irkkaajat
/save Tehdessäsi muutoksia tallenna aina lopuksi!

4.1.1 Hilight

Ilman sen erityisempää asetusten vaihtamista sinulle tulee hilight jos joku kirjoittaa sinulle yksityisviestin tai mainitsee nimimerkkisi viestissään. Hilight näkyy esimerkiksi niin, että uusista tapahtumista ilmoittava ikkunan numero tai viestin kirjoittajan nick on erivärinen kuin yleensä. Kuitenkin jos nimimerkin perään kirjoittaa jotain (vrt. plotko ja plotkon) ei hilightia automaattisesti tule. Kannattaakin esimerkiksi syöttää seuraava komento:

/hilight oma_nimimerkkisi

Jolloin hilight tulee vaikka perässä olisikin jotain. Näitä voit kuitenkin aina lisätä tai poistaa halutessasi. Nimimerkin voi komennosta korvata millä tahansa sanalla, eli jos tahdon vaikka aina tiedon siitä kun jossain mainitaan ruoka, voin käyttää komentoa /hilight ruoka. Seuraava komento näyttää listan kaikista hilighteistasi.

/hilight

Listalta voi poistaa kohtia komennolla

/dehilight kohdan_numero

Lisää hilight-toiminnosta joudut valitettavasti googlettelemaan, sillä kyseessä on yllättävän monimutkainen ominaisuus, eikä sitä ole järkevää edes yrittää selittää tässä kokonaisuudessaan. Hilighteja voi esimerkiksi tehdä vain tietyille kanaville, ne voivat olla säännöllisiä lausekkeita (regexp) sekä niissä voi käyttää eri värejä ja muotoiluja. Alkuun pääset myös syöttämällä seuraavan komennon:

/help hilight

4.1.2 Ignore

Vastaan saattaa tulla erilaisia tilanteita, joissa et halua nähdä ihan kaikkea mitä irkissä tapahtuu. Ignore-toiminnolla Irssi jättää huomioimatta määritellyt asiat, esimerkiksi nickit, hostit, tai vaikkapa kanavalle liittymiset ja poistumiset. Jos et halua nähdä liittymis-/​poistumisilmoituksia jollain kanavalla, kirjoita seuraava komento:

/ignore #kanava joins parts

Jos taas haluat jättää huomiotta tietyn henkilön tekemiset, voit käyttää seuraavia komentoja:

/ignore nimi

/ignore nimi msgs

Komennoista ensimmäinen jättää huomiotta kaiken, mitä kyseinen henkilö tekee, kun taas jälkimmäinen jättää ainoastaan henkilön lähettämät yksityisviestit huomiotta. Seuraava komento näyttää sinulle listattuna kaikki ignoresi:

/ignore

Listasta voit poistaa kohtia komennolla

/unignore kohdan_numero

4.2 Sarkain/Tabulaattori, nuolet

Irssissä (kuten myös UNIX:ssa) on kiva toiminto, joka ei välttämättä ole kaikille itsestäänselvyys: tabulaattorilla täydentäminen. Jos tietotekniset taitosi rajoittuvat jo tähän, tabulaattori on tosiaan se näppäin (yleensä näppäimistöissä Caps Lockin yläpuolella), jolla teet myös esimerkiksi sisennyksiä. Se missä on nuoli/​nuolia, vähän näppäimistöstä riippuen. Joidenkin nimimerkit voivat olla pitkiä ja vaikeita, ja komentojen kirjoittaminen voi olla puuduttavaa jos laiskottaa.

Jos tarkoituksenasi on esimerkiksi kirjoittaa /names komento, riittää että kirjoitat vaikka /n ja painat tabia, ja irssi täydentää komennon loppuun. Mikäli samoin alkavia komentoja on useita, saatat joutua painamaan tabia useampaan otteeseen. Tämä toimii myös nimimerkeillä.

Käytetään esimerkkinä fuksikanavaa:

Kuvitellaan tilanne, jossa jostain syystä haluaisin lähettää tällä kanavalla irkkaavalle käyttäjälle Kyklis yksityisviestin. Kirjoitan /q k ja painan tabulaattoria: nimimerkki täydentyy automaattisesti kanavalla myös irkkaavaksi kekkeniksi. Tätä ei tällä kerralla haettu, mutta tarpeeksi tabia naputeltuani saan oikean nimimerkin täydennettyä komentoon. Jos olen oikein reipas, voin myös kirjoittaa valmiiksi esimerkiksi /q ky, jolloin Kyklis täydentyy ensimmäisellä kerralla. Nimimerkit täydentyvät myös ihan tavallisissa viesteissä, ja jos kirjoitat nimimerkin viestin alkuun, saat vielä kivasti kaksoispisteen sen perään, esimerkiksi ky Kyklis: .

Kommennot täydentyvät vaikkapa seuraavasti: /n /names tai /wh /who /whois.

Nuolilla ylös ja alas pystyt taas selaamaan edellisiä kirjoittamiasi viestejä/​komentoja. Tämä on kätevä toiminto, jos sinun on esimerkiksi tarkoitus kirjoittaa sama viesti muutamaan eri ikkunaan. Jos taas aloitat kirjoittamaan viestiä, mutta haluatkin kirjoittaa jotain muuta, ei sinun tarvitse tyhjentää riviä askelpalauttimella. Voit vain painaa nuolta alaspäin, jolloin rivi tyhjenee. Ja jos haluat tämän jälkeen lähettää sen jo aloittamasi viestin, voit palata siihen takaisin painelemalla ylöspäin.

4.3 Kanavien asetukset

IRCissä kanavilla on olemassa erilaisia moodeja, jotka vaikuttavat niiden toimintaan. Moodeja säädettäessä ne joko laitetaan päälle (edessä on +) tai pois päältä (edessä -). Kanavan moodit näkyvät alarivillä verkon ja kanavan nimen perässä. (Esim. "2: IRCnet/#​skiltafuksit2021(+nst)")

Moodi
Nimi
Selitys
s secret Kanava ei näy listauksissa (esim. whois).
m moderated Kanavalla ei voi puhua ilman erikoisoikeuksia (+v tai +o).
n no external messages Kanavalle ei voi lähettää viestejä, jos ei ole liittynyt kanavalle.
t only ops can change topic Vain kanavaoperaattorit voivat asettaa kanavan otsikon.
k key Kanavalle pääsemiseksi tarvitsee liittymisen yhteydessä antaa salasana.
i invite only Kanavalle pääsee vain kutsuttaessa.
l limit Kanavalla voi olla enintään annettu määrä ihmisiä.

4.4 Loppusanat

Kun irkkaaminen on muodostunut tärkeäksi osaksi päivittäistä elämääsi, saatat ehkä haluta enemmän tietoa kuin tämä opas tarjoaa. Alkuun pääset vaikkapa Googlen avulla tai Irssin omasta dokumentaatiosta. Esimerkiksi scriptit saattavat olla tutustumisen arvoisia. Muuta yleistä apua irkkaamiseen ja Irssin käyttöön on helppo kysellä vaikkapa Skillan irkkikanavilla.